2009

Мислех си да направя топ 10 с филмите за 2009. Лесно отворих criticker и видях кои са тези филми. Мисля, че мястото на Veronika Decides to Die е малко преувеличено, но това реша след време, защото когато го гледах ми допадна особено.

Принципно има филми, които толкова много ми харесват, че мога да ги определя само с една дума. Сега ще се постаря малко повече.

Avatar – въздействащ
Според мен филма успява да събере всички проблеми, които вълнуват обществото ни и да ги разкаже по близък и разбраем начин, така че на всеки да му стане ясно какъв е облика на човечеството през очита на съвременния режисьор.

The Road – страшен
През целия филм изпитвах непрекъсната депресия не само от неизвестността, която беше навсякъде, но и от опасността, която също дебнеше отвсякъде главните геори, лъхайки силно на човещина и страх..

Veronika Decides to Die – вечен
Филма е разбира се психологически и засяга индивида в модерното общество, затова смятам че всеки може да се познае в него, а пък и без това става въпрос за вечните ценности, които забравяме, че имаме и колко малко е нужно да си ги припомним, и да се сетим за какво си струва да се живее.

Moon – самотен
Отново психологически момент, който изпитва личността до краен предел с доза добре измислена изненада ме накараха да харесам филма.

District 9 – неочакван
Филма ме изненадваше непрекъснато с малки изключения на клишетата, но иначе като сюжет, който е дъфкан много пъти за разлика от всички заради разказа и изпълнението обра точките.

The Hangover – ергенски
Разкзва се за абсурдната забрава на една нощ, която се събира на части отзад напред като в Мементо, затова ми хареса.

Home – достатъчен
За всеки, който все още не е наясно какво се случва с планетата ни този филм показва обобщено и добре разказано, въпреки, че с лека негативна насоченост за случващата се на Земята антропогенна дейност от хилядолетия.

Surrogates – (не)човешки
Въпреки, че имаше детайли, които не бяха изяснени и останаха тайна за мен отново разнищваме въпроса какво ни прави хора и с какво сме различни от машините, като сякаш в този филм са съчетани недостатъците на първите и предимствата на вторите и все пак да се живее в друго тяло не е съвсем нова теория, но поне тук преживяването й е разказано добре.

Cloudy with a Chance of Meatballs – намекващ
Не знам защо, но много силно ми подейства филма, може би заради социалните аспекти, които е засегнал, между баща и син, за неоценения гении, (за ГМО) за това човек да не се отказва от това, в което силно вярва и какво ли още не успя да ме убеди, че филма си заслужава.

Coraline – приказен
Въпреки, че имаше няколко филма, които се бореха за добре разказана приказка в класацията ми този успя да ме изпълни с добри впечатления на интересна история и дори предвидимите клишета не ме накараха да го оценя като поредния никой.

Public Enemies – недосегаем
Има истории разказвани много пъти и познати лица с подобаващ реквизит, но все пак някак си една от историите успява да изпъкне и направи впечатление достойно за оценка.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.