Хематит – Камъкът на ума

Стана въпрос за хематита скоро и се сетих, че преди време, когато го взех бях още в гимназията и бях много развълнуван да разбера повече за този камък. Тогава се наех да изровя информация от интернет и да я преведа. Не знам как съм го направил, но някак си съм успял да наредя смислени изречения. Все пак ми беше забавно след тези няколко години да разгледам текста, в които вероятно силно съм вярвал. Сега ми се вижда малко абсурдна цялата тази информация. Сега знам само, че камъните ни влияят по някакъв си начин, както всичко останало.
Hematite
История и факти
Древни египтяни използували хематити за декорация за техните гробове. Червената охра е била използувана от праисторическите творци за техните рисунки в пещерите.
Хематитът е тежък и относително твърд минерал за оксид. Той е изобилен и широко разпространен по целия свят.
Сребрист и лъскав непрозрачен камък, който изглежда почти като метал.
Хематитът получава името си от гръцката дума “haem” (кръвен) заради неговият червен цвят.
Твърдостта на хематита е 5.5 – 6.5, което означава, че може да се одраска със стъкло, но също и от кварц. Може да бъде идентифициран по това негово свойство, че след одраскване неговата жилка има цвят на изсушена кръв.
Един от главните източници е в Къмбриа(Cleator Moor in Cumbria) – Англия, но също се намера и в Елба, Швейцарските Алпи, Германия, Скандинавия и САЩ.

Магични способности
Хематитът има метален блясък. Той ни помага да осъзнаем, че всички мисли, които пораждаме са плод единствено на нашето съзнание. Помага да “сортираме умът”, и да въведем нови мисли, който до преди са били трудно достижими. Той е камъкът на създаващия дух, позволявайки ни да вземем рискове в неговото присъствие, както ни помага и да ги разберем. Той има неограничен заряд и поглъща фалшиви внушения също запазва вътрешен мир.
“Камъкът за анти-напрежение”. Хематитът връща отрицателната енергия към своя източник (това означава, че не ви се налага да използвате вашата собствена енергия). Хематитът помага при конфронтация и спомага да уравновесите чакрите.
За умствен път към хармонизация и подобрение на паметта, повишаване на мислите – е нужен хематит. Той помага да разберем, че единствените граници, които съществуват са само поставените от нас самите. Уравновесява енергиите Ин и Ян. Балансира негативизмът. Подпомага медитацията. Повишава издръжливост и смелостта. Подсилва любовта.
Като камък за лекуване, той подсилва тялото и подобрява защитата от ударите на живота. Хематита вдъхновява вътрешен мир. В него има за всеки по нещо. Ако имате проблеми с интуицията – носете парче хематит. Също е подходящ при лош темперамент. Добър е също и за възпалени гърла и бъбреци.
Още едно важно нещо е способността на хематитът да разтваря отрицателна енергия. В наши дни, има толкова много хора изпълнени с всички видове отрицателни енергии. Ако всички хора просто носиха парче хематит със себе си (дори под формата на бижу) може би нямаше да са толкова забързани, изнервени и в лошо настроение.
Древните египтяни използували хематита за създаването на магични амулети. Някои от тези амулети били третирани срещу лудост и възпаление.
Кристалните лечители приписват на хематита способността да успокоява ума, подобрява памет, засилва умствения фокус и концентрация, самоувереността и увеличава ефективността на логическите процеси в мозъка. Отличен камък за третиране на умственото напрежение, хематитът дава помощ на хора, които имат хаотични мисли, чрез изтегляне на напрежението от тялото, неутрализирайки негативизмът и гневът. Той също има сила за увеличаване се умствените функции и в това, че може да подобри математически процеси, логиката, съзидателността и като цяло умствената сръчност. Накрая, той е отличен помощник в медитацията, която успокоява умственото състояние, настройвайки съзнанието положително и увеличава пътеките, които водят към вътрешни познания.
Лечителите, който се занимават с минерали и кристали свързват хематита с кръвта и го използуват, за да третира болести с кръвната област като хемофилия, анемия, сърце, заболявания на бъбреците и черния дроб, сърдечно-съдова слабост, менструални схващания, и кървене от носа. Те го препоръчват също за употреба в третиране напрежението на неразположението от смяната на времето, раждане и хирургия, тумори, безсъние, нервни разстройства и трески. Хематитът се използва в Америка също като лек за зъбни проблеми, пъпки, язви и злоупотреба с алкохол.

Добре е хематита да е полиран. Той е известен като “камъкът на мъжката любов.”
Хематитът се свързва с Марс, римският бог на война. Римляните възхвалявали Марс повече отколкото гърците. Воините по римско време използували хематит за защита по време на битка. Била силна тяхната вярва в силата на хематита да ги защитава. Те дори са смятали, че той ги прави непобедими.
Случайно ли? : НАСА неотдавна откри големи залежи от хематит на Марс!

Допълнителна информация
Химична формула и име – Fe2O3 – Железен оксид
Група : окисиди
Цветове и шарки : червен цвят или сив цвят, червеникаво кафяви шакрки
Блясък : метален, понякога притъпен
Твърдост – 5.5 – 6.5
Плътност : 5.26
Специфична гравитация – 4.9 до 5.3
Оптически характер – едноосов
Кристална система – Шестоъгълна или тригонометрична
Число : 9
Астроложният знак: Овен
Елемент: Огън
Чакра: Сърдечна, сакрална, слънчев сплит, коренна.
Животински дух: Котка
Медицина: анемия, счупвания на кост и болести на кръвта.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.