It’s alive

it

Изскочи вкъщи един компютър под предлог, че му е изгоряло дъното и аз трябваше да погледна кои части от него все още работят. Не съм голям специалист по hardware-а (имам още някакви спомени от един купон в kori, на който имаше някаква драма с машината), но на пръв поглед не ми изглеждаше изгоряла въпросната дънна платка. Включих го ама не зацепи въобще. Поразвъртях го и видях, че се сипе прах на купчинки от захранването. Докато го отворя вече бях разсипал половин шепа прах по пода. След това една бърза баня на техниката и се оказа, че всичко си работи. Не знам какъв точно беше проблема, но праха вианги е проблем. В Computer Service-a не са му обърнали вниамние пък и с такава стара машина на никой явно не му се занимава, с изключение на мен и подчертавам точно преди (по време на) сесия.

Ако успея да отскубна от някъде един hard disc смятам да занеса машина в Пловдив и да си направя някакъв рутер, сървър, от който ще излъчвам и радио. Пфу, като се знам едва ли това ще стане, отдавна си го мислех, но не ми се отдаваше възможнсот. Знам, че искам и мога да го направя, но като се замисля колко време ще ми отнеме и какво ще ми донесе, май няма да получи голям приоритет сред задачите ми.

2 Responses to “It’s alive”

  1. Ivan Says:

    Сесията винаги е приятен повод да се захванеш с нещо различно :)
    Само да ти дам една идея – водата не влияе добре а електрониката. Ако ти се налага – почиствай праха с четка. Или с прахосмукачка. Водата отмива разни защитни покрития и има свойството да се завира на местенца, където слънце не огрява и да не се изпарява докато не стане първото късо…

  2. Nanera Says:

    Багодаря за съвета, но за сега опитите показват, че няма проблеми. Може би ако в дългосрочен план се случи някакъв проблем ще се замисля дали не си прав.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.